13 marca 2013

Kapuśniak z białej kapustki,,,,

Kochani dziś zrobiłam kapuśniaczek ze słodkiej kapustki z wędzonką.Pychoootka oto przepis:

Składniki: kapusta biała pół główki
                1 marchewka
                2 ziemniaczki średnie
                pół pietruszki
                3 ziela angielskie    
                2 liście laurowe
                wędzonka lub boczek
                 1 cebula
                3 łyżki mąki
                3 łyżki oleju
                2 łyżeczki zupy ogonowej Winiary
                2 łyżeczki majeranku
                pieprz,wegeta do smaku

 Gotujemy bulion.Marchewkę i ziemniaki  kroimy w kosteczkę,pietruszkę ścieramy na grubych oczkach,dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

 Z białej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy i myjemy.Dodajemy do bulionu.Wędzonkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy,cebulkę również kroimy w kosteczkę i dodajemy do boczku.Razem wszystko chwilę smażymy.

 Po podsmażeniu boczku i cebulki dodajemy do bulionu i kapustki.Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu.Dodajemy 2 łyżeczki zupy ogonowej Winiary i 2 łyżeczki majeranku.Robimy zasmażkę.

 Proporcje zasmażki to 3:3.
3 łyżki oleju + 3 łyżki mąki ,ciągle mieszając aby nie powstały grudki.Im dłużej podsmażymy zasmażkę na złoty kolor,tym bardziej uzyskamy lepszy smak.Jasna zasmażka natomiast bardziej zagęści zupę.Gotową zasmażkę wlewamy do zupy i mieszamy.Chwilę gotujemy.

                                                     SMACZNEGO!!


            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz