24 marca 2013

Babka czekoladowa,,,,

Święta zbliżają się wielkimi krokami.Czas na odkurzenie starych,sprawdzonych przepisów.Naszych własnych,naszych mam i babć.Dzisiaj przepis na babkę czekoladową .

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia        
- 1 margaryna roztopiona
- aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
- czekolada gorzka
- czekolada mleczna x2
- wiórki kokosowe


Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem dokładnie miksujemy.Wsypujemy proszek do pieczenia i dalej mieszamy.Roztapiamy całą margarynę i chłodzimy.Po wystygnięciu dolewamy do naszego miksowanego ciasta.Gorzką czekoladę siekamy nożem i wsypujemy do masy,delikatnie mieszając.




Masa zmieni nam kolor na kawowy.Formę na naszą babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Następnie przelewamy nasze ciasto do formy,zostawiając odrobinę w misce.Do tej pozostawionej masy wsypujemy 2 łyżki kakao i mieszamy.Uzyskamy w ten sposób mocno brązowy kolor naszego ciasta,które wylewamy do pozostałego ciasta w formie.



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni  i pieczemy naszą babkę przez około 40-50 minut.

Kiedy baba siedzi w piekarniku możemy przygotować polewę.Ja rozpuszczam czekoladę w garnku i dolewam do niej 3 łyżki mleka wtedy mi się nie ścina.Po wyjęciu naszej babki z piekarnika,kiedy
                                                 już ostygnie i wyjmiemy ją z formy,polewamy
                                                 ją dokładnie naszą roztopioną czekoladą.
                                                 Na koniec posypujemy ją wiórkami kokosowymi.



                                                


                       Smacznego :-)













1 komentarz: