28 stycznia 2013

Zupa koperkowo-czosnkowa na zimowe dni


Właśnie dzisiaj robiłam tą zupkę na obiad.Była to totalna improwizacja, ale uwierzcie mi na słowo wyszła bardzo smaczna :-) 


Składniki :

                 - porcja rosołowa
                 - marchewka około 2 sztuk
                 - ziemniaki około 5 sztuk
                 - koperek suszony lub świeży
                 - czosnek 4 ząbki 
                 - czosnek granulowany
                 - kostka rosołowa
                 - śmietana 30 %
                 - ziele angielskie
                 - liście laurowe
                 - pieprz czarny mielony
                 - pieprz ziołowy 
                 - Vegeta
                 - makaron nitki 
                 - kasza manna

Przygotowanie :

Do garnka wkładamy porcję rosołową,ziele angielskie,liście laurowe,kostkę rosołową.Gotujemy wywar.Marchewkę i ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę.Kiedy wywar się ugotuję,wyjmujemy porcję rosołową i dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę.Po około 10 minutach wsypujemy około 2 garści kaszy manny.Gotujemy,doprawiamy pieprzem i Vegetą.Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem,dodajemy do zupy.Wsypujemy również suszony lub świeży koperek, a także czosnek mielony.Mieszamy i dalej gotujemy.Kiedy marchewka i ziemniaki będą miękkie dodajemy śmietanę 30 % do zupy i mieszamy.Następnie bierzemy blender i miksujemy całość w garnku.Powstanie nam lekka zupa krem.W ten sposób marchewka,ziemniaki i czosnek w ząbkach zostaną rozdrobnione.Całość jeszcze raz doprawiamy według uznania.Gotujemy makaron i gotowe.Można również podawać taką zupę z ryżem.Szybko ,smacznie i zdrowo :-)



                                 SMACZNEGO:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz