28 stycznia 2013

Śledziki z cebulką,octem i cytryną


Witam po imprezie Andrzejkowej :-).Mam nadzieję, że wasze również były udane jak moja. .Dzisiaj obiecane przepisy na śledziki i koreczki z dipem czosnkowo-ziołowym.



Śledziki z cebulką,octem i cytryną 

Składniki: 
                   - śledzie matjasy
                   - cebula
                   - ocet
                   - pieprz
                   - sól
                   - cytryna
                   - olej







                                                                                   Przygotowanie:
                                                                                   Śledzie moczymy trzykrotnie w zimnej wodzie,a  następnie kroimy w rąby.Pieprzymy i mieszamy.Cebulkę kroimy w piórka i zasalamy aby zmiękła.Następnie przelewamy wrzątkiem.Do salaterki układamy na przemian cebulkę,którą polewamy octem i olejem,a nastepnie układamy śledzie.Kiedy salaterka będzie już pełna,na samą górę wykładamy cebulkę ,którą również polewamy      octem i olejem.Na koniec skrapiamy cytryną.Śledzie   wkładamy do lodówki,aby się przegryzły.


     
                                                                SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz