Witam po imprezie Andrzejkowej :-).Mam nadzieję, że wasze również były udane jak moja. .Dzisiaj obiecane przepisy na śledziki i koreczki z dipem czosnkowo-ziołowym.
Śledziki z cebulką,octem i cytryną
Składniki:
- śledzie matjasy
- cebula
- ocet
- pieprz
- sól
- cytryna
- olej
Przygotowanie:
Śledzie moczymy trzykrotnie w zimnej wodzie,a następnie kroimy w rąby.Pieprzymy i mieszamy.Cebulkę kroimy w piórka i zasalamy aby zmiękła.Następnie przelewamy wrzątkiem.Do salaterki układamy na przemian cebulkę,którą polewamy octem i olejem,a nastepnie układamy śledzie.Kiedy salaterka będzie już pełna,na samą górę wykładamy cebulkę ,którą również polewamy octem i olejem.Na koniec skrapiamy cytryną.Śledzie wkładamy do lodówki,aby się przegryzły.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz