Moim drugim hobby zaraz po gotowaniu jest wędkarstwo.Uwielbiam łowić rybki i muszę się pochwalić ,że to nie tylko malusie okazy hi hi :-) Dlatego podaję przepis na rybkę do słoików .Ja zrobiłam karpia,leszcza i amura. Dziś prezentuję słoiczek z leszczem.
Składniki :
- ryba leszcz ( w zależności co kto lubi )
- ocet
- woda
- ziele angielskie
- liście laurowe
- Vegeta
- pieprz
- jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa :
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki octu
- ziele angielskie
- liście laurowe
Zalewę zagotowywujemy w garnku,oczywiście proporcję wody do octu można zmniejszyć.Ja podałam na takie bardziej ostrzejsze.
Rybę filetujemy , kroimy na kawałki.Solimy i pieprzymy.Obtaczamy kolejno w mące,jajku i bułce tartej.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Tak przygotowaną rybę wkładamy do słoików i zalewamy wrzącą zalewą.Zakręcamy słoiki i stawiamy denkiem do dołu,aby chwyciły.
Ryba naprawdę jest bardzo smaczna.Słoiki możemy długo przechowywać i na pewno na święta taka rybka może zagościć na naszych stołach.
Składniki :
- ryba leszcz ( w zależności co kto lubi )
- ocet
- woda
- ziele angielskie
- liście laurowe
- Vegeta
- pieprz
- jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa :
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki octu
- ziele angielskie
- liście laurowe
Zalewę zagotowywujemy w garnku,oczywiście proporcję wody do octu można zmniejszyć.Ja podałam na takie bardziej ostrzejsze.
Rybę filetujemy , kroimy na kawałki.Solimy i pieprzymy.Obtaczamy kolejno w mące,jajku i bułce tartej.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Tak przygotowaną rybę wkładamy do słoików i zalewamy wrzącą zalewą.Zakręcamy słoiki i stawiamy denkiem do dołu,aby chwyciły.
Ryba naprawdę jest bardzo smaczna.Słoiki możemy długo przechowywać i na pewno na święta taka rybka może zagościć na naszych stołach.
Jak długo i w jakiej temperaturze można taką rybkę przechowywać?
OdpowiedzUsuńWitam ja przechowuję taką zrobioną rybkę w piwnicy , w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać.Im dłużej postoi tym jest ostrzejsza.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń