3 lipca 2013

Ziemniaczki zapiekane z czosnkiem jako dodatek do wielu dań,,,,,

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci.Frytki,placki ziemniaczane itd.Dzisiaj przepis na ziemniaki zapiekane z czosnkiem,doskonałe do mięs i innych potraw.




Ziemniaczki myjemy dokładnie i kroimy w kostkę lub na pół w zależności od wielkości ziemniaka.
Wlewamy olej,posypujemy czosnkiem granulowanym i dodajemy zieleninę.Ja akurat dodałam koperek.Solimyi pieprzymy.Mieszamy.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Na blachę wylewamy troszkę oleju i rozprowadzamy po całości.Wykładamy nasze ziemniaczki i rozprowadzamy je po całej powierzchni brytfanny,aby nie były jedne na drugich.Ja wkroiłam jeszcze 3 ząbki czosnku ,aby ziemniaczki nabrały jeszcze bardziej intensywniejszego smaku czosnku.Pieczemy.Co jakiś czas obracamy na drugą stronę ,aby się nie przywierały do blachy.Pieczemy jakieś 30 min.Podajemy jako dodatek do mięs i innych potraw według uznania.




2 komentarze: