Składniki: kapusta biała pół główki
1 marchewka
2 ziemniaczki średnie
pół pietruszki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
wędzonka lub boczek
1 cebula
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżeczki zupy ogonowej Winiary
2 łyżeczki majeranku
pieprz,wegeta do smaku
Gotujemy bulion.Marchewkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę,pietruszkę ścieramy na grubych oczkach,dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Z białej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy i myjemy.Dodajemy do bulionu.Wędzonkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy,cebulkę również kroimy w kosteczkę i dodajemy do boczku.Razem wszystko chwilę smażymy.
Po podsmażeniu boczku i cebulki dodajemy do bulionu i kapustki.Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu.Dodajemy 2 łyżeczki zupy ogonowej Winiary i 2 łyżeczki majeranku.Robimy zasmażkę.
Proporcje zasmażki to 3:3.
3 łyżki oleju + 3 łyżki mąki ,ciągle mieszając aby nie powstały grudki.Im dłużej podsmażymy zasmażkę na złoty kolor,tym bardziej uzyskamy lepszy smak.Jasna zasmażka natomiast bardziej zagęści zupę.Gotową zasmażkę wlewamy do zupy i mieszamy.Chwilę gotujemy.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz