Kiedy go pierwszy raz spróbowałam byłam przekonana że znajduje się w tym pasztecie mięso ,ale ku mojemu zdziwieniu okazało się że nie ma ani grama mięcha.Pasztet jest lekki i pulchny.Idealnie nadaję się na przystawkę czy lekką przekąskę.Doskonały dla wegetarian.Jest szybki i tani w przygotowaniu.
Składniki:
* pół kilo selera
* 1 cebula
* pół paczki masła
* 1/2 szklanki wywaru z grzybów
* 1 łyżka sosu sojowego lub magi
* szczypta soli
* 1 łyżeczka pieprzu mielonego
*2 ząbki czosnku
* 3 jajka
* 1i 1/2 łyżeczki chrzanu w słoiczku
* pół szklanki bułki tartej
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę i seler trzemy na grubych oczkach tarki.Gotujemy suszone grzybki,a następnie blendujemy je razem z wywarem.Wlewamy do garnka.Dodajemy starty seler i cebulę oraz masło i magę.Wolno gotujemy około 45minut.Studzimy.Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do pozostałych składników.Następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka,pół szklanki bułki tartej,1 łyżeczkę pieprzu mielonego,1 łyżeczkę gałki muszkatołowej.Mieszamy wszystkie składniki razem.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Piekarnik nastawiamy na 180 C.
Przekładamy masę do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinki.
Po upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki.
Pasztet jest przepyszny i nadaję się na różne okazje.Na pewno wszystkich zaskoczy swoim smakiem.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz