23 sierpnia 2013

Pulpety w sosie pieczarkowym z ryżem i marchewką klarowaną masłem i karmelizowanym cukrem,,,,

Witam dzisiaj przepis,który wpadł mi do głowy przy porannej kawce.Pulpeciki w sosie pieczarkowym z ryżem,marchewką klarowaną masłem i karmelizowanym cukrem.Zaimprowizowałam trochę, a oto co mi z tego wyszło.Zapraszam do przepisu.

Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy.
Mięso mielone przekładamy do miseczki i dodajemy do niego pieprz,jarzynkę,jajko,bułkę tartą,odrobinę mleka.Mieszamy wszystko razem aż do uzyskania gładkiej masy .Formujemy pulpeciki i obtaczamy je w mące pszennej.Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.



  Sos pieczarkowy:

pół kostki grzybowej rozpuszczamy w 1 litrze wody,dodajemy dwie szczypty czosnku granulowanego.Dodajemy przesmażone pieczarki i śmietanę  30% i gotujemy.





Marchewka:

Marchewkę kroimy w paseczki,podsmażamy na patelni.Dodajemy masło i łyżeczkę cukru.Karmelizowany cukier nada marchewce słodkawy posmak.



Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.Następnie wykładamy wszystkie przygotowane składniki na talerz i delektujemy się wspaniałym smakiem :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz